Визначення деяких ендогенних антимікробних пептидів при гострому калькульозному холециститі - Hajiyev, J. N.; Hajiyev, N. J.; Gasymova, Sh. H. (Хірургія України, 2018)
Мета роботи — вивчити рівень деяких антимікробних пептидів при різних формах гострого калькульозного холециститу (ГКХ). Матеріали і методи. У 69 хворих з катаральною (n = 26), флегмонозною (n = 24) і гангренозною (n = 19) формами ГКХ вивчено рівні HNPa, BPI, ендотоксину, нейтрофільної еластази, лактоферину, гепсидину в плазмі крові, а також гепсидину в тканині печінки, взятої під час операції. Результати та обговорення. Встановлено значне підвищення вмісту всіх вивчених антимікробних пептидів у плазмі крові, а гепсидину також у печінці порівняно з показниками контрольної групи. При деструктивних формах ГКХ відзначено найбільшу концентрацію усіх білків. Виявлено прямо пропорційні зв’язки між рівнями вивчених антимікробних пептидів. Висновки. Доопераційний рівень вивчених антимікробних пептидів можна використовувати для ранньої діагностики деструктивних форм ГКХ.