Експериментальна оцінка ефективності антисептичних розчинів при загальному перитоніті - Feleshtynskyi, Ia. P.; Demkovych, O. P.; Smishchuk, V. V.; Trylis, O. L. (Хірургія України, 2018)
Мета роботи — експериментально оцінити ефективність антисептичного гелевого розчину для санації черевної порожнини при загальному перитоніті. Матеріали і методи. Експериментальне дослідження виконане на 120 щурах лінії Вістар з масою тіла 200 — 250 г. Перший етап передбачав моделювання калового перитоніту шляхом введення транскутанно інтраабдомінально 2 мл 10 % розчину автокалу. Залежно від антисептичного розчину, який застосовували для санації черевної порожнини, щурів було розподілено на чотири групи: І група (n = 20) — 5 мл 0,02 % розчину хлоргексидину біглюконату, ІІ група (n = 20) — 5 мл 0,02 % розчину декаметоксину, ІІІ група (n = 20) — 5 мл гелевого антисептичного розчину (розчину декаметоксину на основі гіалуронової кислоти), контрольна група (n = 20) — 5 мл фізіологічного розчину. Після моделювання розлитого перитоніту через 24 год щурам під знеболюванням 5 % розчином тіопенталу натрію виконували лапаротомію. Інтраопераційно проводили бактеріологічне дослідження вмісту черевної порожнини для визначення ступеня обсіменіння. Здійснювали санацію черевної порожнини антисептиками. Через 48 год у всіх групах щурів проводили релапаротомію. Візуально оцінювали парієтальну та вісцеральну очеревину. Інтраопераційно проводили бактеріологічне дослідження ексудативного вмісту черевної порожнини. Оцінювали вираженість спайкового процесу в черевній порожнині. Результати та обговорення. Використання розчину декаметоксину у поєднанні з гіалуроновою кислотою продемонструвало максимальний антисептичний ефект порівняно з 0,02 % розчином хлоргексидину біглюконату (р < 0,01) і перевагу над 0,02 % розчином декаметоксину на водній основі (p > 0,05). Висновки. Застосування гелевого антисептичного розчину декаметоксину в поєднанні з гіалуроновою кислотою має суттєву перевагу порівняно з 0,02 % водним розчином хлоргексидину для санації черевної порожнини при загальному каловому перитоніті.