Досвід застосування препарату «Пентотрен» у пацієнтів з облітерувальними захворюваннями периферичних артерій - Nikulnikov, P. I.; Ratushnyuk, A. V. (Хірургія України, 2018)
Мета роботи — поліпшити результати лікування хворих на облітерувальний атеросклероз артерій нижніх кінцівок. Матеріали і методи. Проаналізовано результати обстеження та лікування 50 пацієнтів віком від 45 до 80 років зі стабільною переміжною кульгавістю (Fontaine 2) без загострень протягом останніх 6 міс, підтвердженою даними ультразвукового дуплексного сканування, комп’ютерної томографії з ангіографією чи артеріографії. Пацієнтів розподілили на дві групи. Хворі основної групи (n = 30) отримували лікування препаратом «Пентотрен» («Дарниця», розчинна форма пентоксифіліну 0,5 мг/мл, 200 мл у флаконі) по 3 флакони двічі на добу, швидкість інфузії — 100 мг/год. Рекомендувалася програма фізичної активності. Пацієнтам контрольної групи (n = 20) проводили лікування 600 мл фізіологічного розчину двічі на добу з максимальною фізичною активністю. Тривалість лікування становила 14 днів. Результати та обговорення. Використання готової інфузійної форми пентоксифіліну у добовій дозі 600 мг у поєднанні з фізичними вправами під наглядом лікаря та корекцією чинників ризику дало змогу збільшити дистанцію безбольової ходьби на 71,8 % і максимальну дистанцію ходьби на 78,3 %, що сприяло поліпшенню якості життя пацієнтів. Висновки. Отримані дані дають підставу рекомендувати препарат пентоксифіліну до застосування у комплексному лікуванні пацієнтів з оклюзивними захворюваннями периферичних артерій атеросклеротичного генезу.