Таксономічний склад та мікроекологічні показники збудників гнійно-запальних процесів шкіри та підшкірної клітковини - Sydorchuk, R. I.; Khomko, O. Y.; Knut, R. P.; Volyanyuk, P. M.; Sydorchuk, L. I.; Plehutsa, O. M.; Railanu, S. I.; Sydorchuk, I. Y. (Хірургія України, 2018)
Мета роботи — встановити таксономічний склад та мікроекологічні показники збудників гострих гнійнозапальних захворювань шкіри та підшкірної клітковини. Матеріали і методи. Обстежено 97 хворих на гострі гнійнозапальні захворювання шкіри та підшкірної клітковини. У 50 (51,55 %) хворих діагностовано фурункули, у 47 (48,45 %) — хронічні виразки, гідраденіт, карбункули, поширений фурункульоз. Інтраопераційно або під час перев’язки відбирали матеріал і не пізніше ніж через 2 год проводили бактеріологічне дослідження. Результати та обговорення. У хворих виділено та ідентифіковано 197 штамів умовнопатогенних грампозитивних (80,0 — 89,85 %) і грамнегативних (20,0 — 10,15 %) бактерій. Коагулазопозитивний S. aureus за індексом постійності, частотою виявлення, індексом видового багатства Margalef, індексом видового розмаїття Simpson та видового домінування BergerParker домінував у мікробному угрупованні. Висновки. Гострі гнійнозапальні захворювання шкіри та підшкірної клітковини є поліетіологічними захворюваннями, які спричиняються грампозитивними і грамнегативними факультативно анаеробними та аеробними бактеріями зі значним переважанням грампозитивних коків в асоціації з іншими умовнопатогенними мікроорганізмами. За таксономічним складом і мікроекологічними показниками провідними збудниками гострих гнійнозапальних захворювань шкіри та підшкірної клітковини є S. aureus, P. aeruginosa, S. pyogenеs, P. vulgaris, E. colі, E colі Hly+ та E. aerogenes (1,05 %).