Комбінація малоінвазивних методів лікування варикозної хвороби нижніх кінцівок - Tkachenko, O. I.; Chekhlov, M. V.; Riabokon, A. M.; Stoliarchuk, Ye. A. (Хірургія України, 2018)
Мета роботи — порівняти результати застосування ендовенозної лазерної коагуляції (ЕВЛК) торцевим світловодом ізольовано чи в комбінації з ехосклерооблітерацією стовбура великої підшкірної вени (ВПВ) у пацієнтів різних вікових категорій з хронічною венозною недостатністю, спричиненою варикозною хворобою нижніх кінцівок класу С2—С5 EpAsPr. Матеріали і методи. Проведено ретроспективний аналіз комбінованого хірургічного лікування 152 пацієнтів з вертикальним рефлюксом по ВПВ із сафенофеморального співустя в Університетській клініці Одеського національного медичного університету в 2015 — 2017 рр. Групи сформовано ретроспективно: перша група — 44 пацієнти (32 жінки, 12 чоловіків), яким проведено ЕВЛК неспроможного сегмента ВПВ у 2015 р., друга група — 108 пацієнтів (92 жінки, 16 чоловіків), яким виконано ЕВЛК у комбінації з ехосклерооблітерацією неспроможного сегмента ВПВ у 2016 — 2017 рр. Віковий діапазон хворих — від 25 до 65 років. Середній вік пацієнтів 1ї групи — (38,2 ± 13,6) року, 2ї групи — (45,1 ± 13,3) року. Довжина неспроможного сегмента ВПВ становила в середньому (277 ± 18) мм. Для оцінки ефективності методик використовували ультразвуковий контроль апаратом Toshiba Nemio XG SSA 580A інтраопераційно, через 7 днів, 1, 2 та 6 міс після операції, а також опитування. Як критерій було обрано повноту облітерації неспроможного сегмента ВПВ. Результати та обговорення. За повнотою облітерації стовбура ВПВ виявлено статистично значущі відмінності між групами. За додатковими критеріями (біль, інфільтрація, пігментація, флебіти) статистично значущих відмінностей між групами не встановлено. Висновки. Застосування комбінації методів фізичного і хімічного впливу на внутрішній шар венозної стінки дає змогу використовувати більш низькоенергетичні режими ЕВЛК та менші концентрації склерозанта для досягнення ефективної веноблітерації, порівнянної з такою при застосуванні високоенергетичних параметрів, ніж при використанні методів лікування поодинці. Застосування комбінації ЕВЛК та ехосклерооблітерації дає змогу досягти ефективнішої облітерації просвіту підшкірних вен більшого діаметра порівняно з використанням лише ЕВЛК.