Ятрогенні постінтубаційні розриви трахеї - Opanasenko, M. S.; Levanda, L. I.; Shamray, M. Y.; Bychkovsky, V. B.; Kshanovsky, O. E.; Tereshkovich, O. V.; Konik, B. M.; Novitsky, O. V. (Хірургія України, 2018)
Описано три випадки постінтубаційного розриву трахеї. Вибір методу лікування має ґрунтуватися на терміні проведення діагностики, комплексній оцінці фізичного стану пацієнта, даних ендоскопічного та рентгенологічного обстеження, досвіді клініки. Хірургічне лікування — єдиний можливий спосіб у разі інтраопераційного виявлення постінтубаційного розриву трахеї. В післяопераційний період лікувальні заходи обирають з урахуванням насамперед загального стану пацієнта. Перевагу слід віддавати ранній консервативній тактиці.