Новий спосіб лапароскопічної алопластики гриж стравохідного отвору діафрагми - Malinovsky, A. V.; Badion, S. Y.; Horbachuk, I. I. (Хірургія України, 2019)
Мета роботи — проаналізувати безпосередні результати першого досвіду застосування нового способу лапароскопічної алопластики при грижах стравохідного отвору діафрагми. Матеріали і методи. П’яти пацієнтам віком від 38 до 70 років з індексом маси тіла від 28 до 35 кг/м2 виконано лапароскопічну алопластику стравохідного отвору діафрагми і фундоплікацію за Ниссеном за новою методикою «внутрішня підтримка задньої крурорафії». Середня площа стравохідного отвору діафрагми становила 9,8 см2 (від 8 до 16 см2). У всіх випадках мало місце значне стоншення ніжок діафрагми і верхнього краю стравохідного отвору діафрагми. Два фрагменти сітки Parietene ProGrip (Covidien, США) прямокутної форми розміром від 0,8 ´ 2,5 см до 1,0 ´ 3,0 см було прикріплено крючечками до внутрішньої поверхні ніжок. За допомогою нитки Vloс 2 — 0 (Covidien, США), яка самофіксується та не розсмоктується, виконано задню крурорафію, при цьому обидва фрагменти сітки прошили неперервним швом разом з ніжками. Результати та обговорення. Середня тривалість пластики стравохідного отвору діафрагми становила 20 хв (від 15 до 35 хв). Ділянки сітчастого імплантату при прошиванні не зміщувалися, але їх їх положення можна було відкоригувати. Прорізування ніжок діафрагми і кровоточивості в місцях проколів не відзначено. При затягуванні нитки ніжки добре зближалися між собою. Випадків дисфагії не було. Висновки. Нова методика внутрішнього посилення задньої крурорафії за допомогою полегшеної поліестерової сітки Parietene ProGrip (Covidien, США), яка самофіксується, характеризується технічною простотою і безпечністю. Методика поєднує переваги розташування сітчастого імплантату позаду ніжок діафрагми і зручність виконання задньої крурорафії.