Аналіз симультанних оперативних втручань у пацієнтів з гіперглікемією - Ogorodnik, T. O.; Mishalov, V. H.; Dinets, A. V. (Хірургія України, 2019)
Мета роботи — провести клінічний аналіз симультанних гінекологічних операцій та операцій на органах черевної порожнини в ретроспективній когорті пацієнтів віком 55 років і старше з порушенням толерантності до глюкози. Матеріали і методи. Всі пацієнти, яким проводили оперативне лікування у відділенні хірургії Олександрівської клінічної лікарні м. Києва (клінічна база кафедри хірургії № 4 Національного медичного університету імені О. О. Богомольця) в 2016 — 2018 рр., були залучені в це дослідження. Аналіз медичної документації передбачав ідентифікацію пацієнтів віком понад 55 років, яким виконували симультанні операції, тобто оперативні втручання на двох анатомічних зонах або більше при різних захворюваннях. Усього виконано 3974 оперативних втручання у 3158 пацієнтів, з них у 816 — симультанні операції. З цих пацієнтів 185 були віком 55 років і старше з порушенням толерантності до глюкози. Їм виконано 325 симультанних операцій. Результати та обговорення. Проведено 46 гінекологічних і 279 операцій на органах черевної порожнини і при грижах. Порушення толерантності до глюкози виявлено в усіх пацієнтів, яким проводили симультанно гінекологічні операції, і у 20 (30 %) пацієнтів, яким не виконували симультанно гінекологічні операції (р = 0.0001). Абдомінопластику і герніопластику статистично значущо частіше проводили симультанно з гінекологічними операціями (відповідно в 16 (14.4 %) і 6 (3.6 %) і в 57 (51.4 %) і 20 (12.1 %) спостереженнях (р < 0.05)). Аналіз клінічних даних виявив наявність післяопераційних ускладнень у 8 (17.3 %) пацієнтів, яким проводили симультанно гінекологічні операції, і у 19 (29.0 %) осіб, яким не виконували симультанно гінекологічні операції (р = 0.18). Висновки. Пацієнти з порушенням толерантності до глюкози старше 55 років, яким виконували гінекологічні симультанні операції, мали вищий ризик гіперглікемії і велику частоту післяопераційних ускладнень, що слід ураховувати при плануванні оперативних втручань у цієї когорти пацієнтів.