Ультразвукова кавітація в лікуванні гнійних захворювань м’яких тканин у ВІЛ-інфікованих пацієнтів - Shylenko, Iu. O.; Feleshtynskyi, Ia. P.; Smishchuk, V. V.; Prepodobnyi, V. V.; Kupriian, M. M. (Хірургія України, 2019)
Мета роботи — підвищити ефективність лікування гнійних захворювань м’яких тканин у ВІЛінфікованих хворих застосуванням комбінації хірургічного лікування з ультразвуковою кавітацією. Матеріали і методи. Проведено аналіз комплексного хірургічного лікування абсцесів та флегмон м’яких тканин у 124 ВІЛінфікованих пацієнтів. Залежно від тактики лікування пацієнтів розподілили на дві групи. В основній групі (n = 62) застосовували комбінацію хірургічного лікування з ультразвуковою кавітацією. В післяопераційний період ультразвукову кавітацію використовували в І (ексудативній) фазі ранового процесу до появи грануляцій. У групі порівняння (n = 62) проводили лише хірургічне лікування. Результати та обговорення. Використання ультразвукової кавітації при лікуванні гнійних ран у ВІЛінфікованих пацієнтів дало змогу зупинити явища місцевого запалення і досягти часткової грануляції ранової поверхні в середньому за (13,2 ± 0,5) доби в основній групі та за (15,9 ± 0,6) доби — в групі порівняння. Бактеріальний титр ранового виділення на (15,5 ± 0,6) доби не перевищував загальноприйнятого критичного, тоді як у групі порівняння — на (16,8 ± 0,7) доби. Строки стаціонарного лікування становили в середньому (16,2 ± 0,8) доби в основній групі та (21,2 ± 0,9) доби — в групі порівняння. Висновки. Використання ультразвукової кавітації в комплексному хірургічному лікуванні гнійних захворювань м’яких тканин у ВІЛінфікованих пацієнтів прискорює очищення рани та появу грануляцій в 1,2 разу, скорочує терміни лікування в 1,3 разу порівняно з традиційними методиками хірургічного лікування за рахунок механічного очищення рани від гнійного вмісту та некротичних тканин ультразвуком низької частоти в комбінації з антисептиком.