Спостереження клінічного випадку лікування пацієнтки із жовтяницею змішаного генезу - Parkhomenko, K. Yu.; Payunov, K. E.; Drozdova, A. G.; Vinnichenko, O. V.; Suplichenko, M. V. (Хірургія України, 2019)
У зв’язку зі зростанням кількості пацієнтів, у яких провідним синдромом якого-небудь захворювання є жовтяниця, актуальними є питання їх диференційної діагностики, вибору обсягу оперативного втручання (у разі потреби його проведення), раціональної консервативної терапії у післяопераційний період. Описано випадок лікування пацієнтки із жовтяницею змішаного генезу, яку було госпіталізовано до хірургічного відділення спеціалізованої медико-санітарної частини № 13 м. Харкова зі скаргами на пожовтіння склер та шкірних покривів, нудоту, печію. Хворій було встановлено діагноз «Жовчнокам’яна хвороба-ІІ. Хронічний холецистит. Холедохолітіаз. Гостра механічна жовтяниця, яка затягнулася». Проведено планове оперативне втручання в обсязі верхньо-серединної лапаротомії, холецистектомії, інтраопераційної холангіографії, холедохотомії, дренування холедоху за Холстедом, дренування підпечінкового простору. У післяопераційний період звертала увагу іктеричність шкіри та слизових оболонок при адекватному функціонуванні дренажу холедоху. При серологічному дослідженні було виявлено антитіла до ієрсиніозу та псевдотуберкульозу. На тлі терапії, яку проводили з урахуванням рекомендацій суміжних спеціалістів, загальносоматичний стан поліпшився. Рівень загального білірубіну прогресивно знижувався. Пацієнтку було виписано з рекомендаціями у відносно задовільному стані. На нашу думку, цей клінічний приклад ілюструє багатогранність синдрому жовтяниці та доводить, наскільки складною іноді є диференційна діагностика захворювань, провідним синдромом яких є жовтяниця, і як важливо своєчасно розпізнати відповідну патологію та вибрати правильну лікувальну тактику.