Алопластика пупкових гриж з використанням поліпропіленової сітки, модифікованої антисептиком та вуглецевими нанотрубками - Lutkovskyi, R. A. (Хірургія України, 2019)
Мета роботи — поліпшити результати хірургічного лікування пупкових гриж із використанням модифікованої поліпропіленової сітки. Матеріали і методи. Проведено аналіз результатів хірургічного лікування 106 хворих з пупковими грижами. Залежно від виду сітчастого імплантату хворих розподілили на дві групи. У 53 (50 %) хворих групи I використали поліпропіленовий сітчастий імплантат, модифікований антисептиком полігексаметиленгуанідину хлоридом та вуглецевими нанотрубками, у 53 (50 %) хворих групи ІІ — класичну поліпропіленову сітку. Результати та обговорення. Статистично значущо кращі результати отримано у хворих групи I: серому виявлено в 1 (1,9 %) та 7 (13,2 %) хворих (р < 0,05), нагноєння післяопераційної рани — в 1 (1,9 %) і 3 (5,7 %) пацієнтів (р < 0,05), запальний інфільтрат — в 1 (1,9 %) та 3 (5,7 %) хворих (р < 0,05). Тривалість стаціонарного лікування в групі I становила (7,5 ± 1,5) доби, в групі II — (12,3 ± 2,2) доби. В терміни від 1 до 5 років лігатурні нориці передньої черевної стінки виявлено у 2 (4,0 %) хворих групи II (р < 0,05), мешому — у 1 (2,0 %) (р > 0,05). У групі I зазначених ускладнень не було. Хронічний біль на ділянці черевної стінки протягом 6 — 8 міс після операції мав місце у 3 (6,1 %) хворих групи II та в 1 (2,0 %) пацієнта групи I (р > 0,05), рецидиви грижі — відповідно у 3 (6,1 %) і 1 (2,0 %) (р < 0,05). Висновки. Хірургічне лікування пупкових гриж живота із використанням поліпропіленової сітки, модифікованої антисептиком полігексаметиленгуанідину хлоридом та вуглецевими нанотрубками, є ефективнішим порівняно із застосуванням класичної поліпропіленової сітки, про що свідчило зменшення частоти сероми з (13,2 ± 1,4) до (1,9 ± 0,6) %, нагноєння післяопераційної рани — з (5,7 ± 0,6) до (1,9 ± 0,6) %, запального інфільтрату — з (5,7 ± 0,6) до (1,9 ± 0,6) %, лігатурних нориць передньої черевної стінки — з (4,0 ± 0,6) до 0 %, мешоми — з (2,0 ± 0,3) до 0 %, хронічного післяопераційного болю — з (6,1 ± 0,6) до (2,0 ± 0,4) %, рецидиву грижі — з (6,1 ± 0,6) до (2,0 ± 0,3) %.