Використання повношарового клаптя за методикою Кейстоун при реконструкції передньої черевної стінки (клінічне спостереження) - Khomenko, I. P.; Tsema, Ie. V.; Shapovalov, V. Yu.; Tertyshnyi, S. V.; Gybalo, R. V.; Lugoviy, S. V. (Хірургія України, 2019)
Післяопераційна евентрація — одне з тяжких ускладнень в абдомінальній онкохірургії, яке обтяжує перебіг післяопераційного періоду і призводить до тривалого стаціонарного лікування, повторних операцій та формування лапаростоми, заповненої гіпертрофічною грануляційною тканиною. Попри велику кількість методик, запропонованих для закриття дефекту передньої черевної стінки у таких хворих, реконструктивні операції на передній черевній стінці залишаються невирішеним питанням абдомінальної хірургії. Мета роботи — поліпшити результати хірургічного лікування тяжких хворих з ускладненнями у вигляді дефекту передньої черевної стінки (евентрації) шляхом застосування повношарового клаптя Кейстоун. Описано клінічний випадок закриття дефекту передньої черевної стінки, сформованого після хіміотерапії, ускладненої тонкокишковою кровотечею, перфорацією тонкої кишки, перитонітом, повторними оперативними втручаннями на передній черевній стінці. Продемонстровано можливість успішної мультимодальної реконструкції дефектів передньої черевної стінки в онкологічного хворого за рахунок застосування клаптів на основі перфорантних судин. У доопераційний період проводили ідентифікацію перфорантних судин із задовільною тканинною перфузією клаптя Кейстоун за комбінованою методикою (інфрачервона термометрія та допплерометрія). Першим етапом виконано хірургічну обробку рани передньої черевної стінки, кавітацію рани низькочастотним ультразвуком, пластику дефекту клаптем Кейстоун, другим етапом — серединну лапаротомію, вісцероліз, розкриття та санацію міжпетельних абсцесів, правобічну геміколектомію, третім етапом закрито лапаростому по серединній лінії живота шляхом повторної хірургічної обробки рани передньої черевної стінки, пластики дефекту клаптем Кейстоун, сформованим із фрагмента м’яких тканин передньої поверхні грудної клітки. Висновки. Успішне закриття евентрації передньої черевної стінки із формуванням лапаростоми та гіпертрофічних грануляцій має ґрунтуватися на принципі динамічного контролю перфузії м’яких тканин передньої черевної стінки.