«Декспро» — стратегія швидкого реагування на біль. Нове про відоме - Kobelyatskyi, Yu. Yu. (Хірургія України, 2019)
Представлено нові дані про декскетопрофен трометамін — ізомерну форму кетопрофену, який зарекомендував себе як ефективний і безпечний знеболювальний препарат, зокрема в періопераційний період. Спірним є питання щодо початку знеболювання — до чи після операції. У більшості останніх статей пропонують розпочинати введення декскетопрофену трометаміну до операції. Одним з нових шляхів введення декскетопрофену трометаміну є використання його внутрішньосуглобно разом із місцевим анестетиком при артропластиці колінного суглоба в подовженому варіанті крізь внутрішньосуглобовий катетер. Застосовують декскетопрофену трометаміну і як компонент внутрішньовенної регіональної аналгезії разом з прилокаїном. Розширюється сфера використання декскетопрофену трометаміну у різних галузях хірургії (спінальній нейрохірургії, стоматології та ортопедії). Дуже багато праць присвячено вивченню фіксованої комбінації декскетопрофен та трамадол, яка завдяки унікальному механізму дії з включенням моноамінергічних механізмів антиноцицепції за рахунок ефектів трамадолу дає змогу значно підвищити ефективність знеболювання. Абсолютно нові дані отримано в експериментальних роботах, в яких показано антигіпералгетичні ефекти декскетопрофену трометаміну. Відзначено його здатність повністю усувати післяопераційну гіпералгезію в перший післяопераційний день. У праці M. Gomez відзначено здатність препарату запобігати хронічному післяопераційному болю в рубці після торакальних операцій. Усе викладене вище поряд з особливостями фармакодинаміки (швидке настання ефекту, достатня тривалість знеболювання, опіоїд‑зберігальний ефект), а також безпечністю і доброю переносністю препарату дає підставу вважати декскетопрофен трометамін перспективним аналгетиком для періопераційного знеболювання в різних галузях хірургії.