Поширеність та структура ускладнень післяопераційних ран пацієнтів, прооперованих з приводу критичної ішемії нижніх кінцівок - Vykhtyuk, T. I.; Orel, Yu. G. (Хірургія України, 2018)
Мета роботи — оцінити поширеність ускладнень післяопераційних ран пацієнтів, прооперованих з приводу критичної ішемії нижніх кінцівок, та вивчити структуру і частоту їх виникнення залежно від виду ускладненої післяопераційної рани. Матеріали і методи. Проаналізовано результати лікування 758 пацієнтів з оклюзійностенотичними ураженнями аортоклубового та стегновопідколінногомілкового сегментів артерій нижніх кінцівок, які перебували на стаціонарному лікуванні та яким було проведено 783 реконструктивні оперативні втручання у відділенні судинної хірургії Львівської обласної клінічної лікарні — клінічної бази кафедри хірургії № 2 Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького за період з 2014 до 2016 р. Вік обстежених пацієнтів становив 45—84 роки, у середньому — (66,64 ± 0,65) року. Стадії інфекційного ураження м’яких тканин визначали за класифікацією Szilagyi (1972). Результати та обговорення. Частка неінфекційних ускладнень післяопераційних ран від загальної кількості прооперованих пацієнтів становила 5,4 %, з них 12 (29,3 %) лімфатичних та 29 (70,7 %) ішемічних. Лімфатичні ускладнення були представлені лімфоцеле, їх частка від усіх післяопераційних ускладнень становила 6,8 %, ішемічних — 16,5 %. Частка інфекційних ускладнень післяопераційних ран від загальної кількості прооперованих пацієнтів становила 17,81 %, від проведених оперативних втручань — 17,24 %. Висновки. Висока поширеність ускладнень післяопераційних ран (23,22 %) у пацієнтів, прооперованих з приводу критичної ішемії нижніх кінцівок, потребує вдосконалення чинних та розроблення нових лікувальнопрофілактичних схем ведення у післяопераційний період таких пацієнтів. Інфекційні ускладнення зумовлюють численні післяопераційні ризики та порушення функціонування судинної реконструкції, подовжують тривалість загоєння ран. Висока частота розвитку інфекції ділянки хірургічного втручання потребує особливої уваги судинних хірургів до інфекційного компонента при догляді післяопераційних ран.