Хірургічне лікування нирково-клітинного раку з тромбозом нижньої порожнистої вени та правого передсердя - Kobza, I. I.; Mota, Yu. S.; Lebedeva, S. A.; Orel, Yu. G.; Zhuk, R. A. (Хірургія України, 2018)
Мета роботи — поліпшити діагностику та результати хірургічного лікування нирковоклітинного раку, ускладненого тромбозом нижньої порожнистої вени та правого передсердя. Матеріали і методи. Проаналізовано результати клінічного обстеження, інструментальних, інтраопераційних спостережень та морфологічних досліджень, а також лабораторні показники у 76 хворих на нирковоклітинний рак, ускладнений тромбозом нижньої порожнистої вени та правого передсердя, які перебували на стаціонарному лікуванні у відділенні хірургії судин Львівської обласної клінічної лікарні в період з 1993 до 2017 р. Результати та обговорення. Хірургічне лікування передбачало проведення радикальної нефректомії в комбінації з метатромбектомією з нижньої порожнистої вени та правого передсердя. Медіана тривалості операції — 220 хв, середній об’єм крововтрати — 900 мл (500 — 3000 мл). Інтраопераційна автогемотрансфузія із застосуванням методу CellSaver Plus дала змогу суттєво зменшити об’єм крововтрати та потребу в донорській крові. Інтраопераційна летальність становила 2,6 %. Із післяопераційних ускладнень відзначено: тромбоемболію легеневої артерії — у 5 (6,6 %) випадках, гостру ниркову недостатність — у 6 (7,9 %), печінкову недостатність — у 5 (6,6 %), постгеморагічну анемію — у 23 (30,3 %), флеботромбоз — у 2 (2,6 %), нагноєння післяопераційної рани — у 3 (3,9 %). Причинами післяопераційної летальності були тромбоемболія легеневої артерії, геморагічний шок та легенева недостатність (по 1 (1,3 %) випадку). Термін спостереження за прооперованими хворими становив від 1 до 22 років. Дворічне виживання підтверджене у 77,1 % пацієнтів. Висновки. Вибір оптимальної тактики хірургічного втручання у хворих на нирковоклітинний рак, ускладнений тромбозом нижньої порожнистої вени та правого передсердя, визначається рівнем венозної інвазії, що при застосуванні мультидисциплінарного підходу дає змогу мінімізувати ризик інтра та післяопераційних ускладнень, а також поліпшити віддалені результати лікування.