Нові реконструктивно-відновні операції при радикальному хірургічному лікуванні непухлинних захворювань товстої кишки - Melnik, V. M.; Poyda, A. I.; Qadeer, A. A. (Хірургія України, 2019)
Мета роботи — розробити нові способи реконструктивновідновних операцій після радикального хірургічного лікування непухлинних захворювань товстої кишки у пацієнтів з нетиповими анатомічними особливостями брижі тонкої кишки та верхньої брижової артерії, а також при нетипових анатомічних взаємовідношеннях між відрізками клубової кишки та демукозованого хірургічного анального каналу й синдромі подразненої тонкої кишки. Матеріали і методи. Розроблено нові способи реконструктивновідновних операцій після радикального хірургічного лікування пацієнтів з непухлинними захворюваннями товстої кишки (спосіб тонкокишкового резервуара, спосіб ілеоендоанального анастомозу, способи мобілізації та дислокації тонкокишкового трансплантата в порожнину малого таза). Ці методики використано у 32 пацієнтів у період з 2008 до 2017 рр. Результати та обговорення. Післяопераційні ускладнення, спричинені виконанням реконструктивновідновного етапу хірургічного втручання, виникли у 3 (9,4 %) пацієнтів. Отримано сприятливі функціональні результати. Відзначено відсутність діарейного синдрому та синдрому анальної інконтиненції у 28 (93,3 %) осіб. Наявність постколектомічного синдрому І (легкого) ступеня спостерігали у 26 (86,7 %) пацієнтів, ІІ (середнього) ступеня — у 4 (13,3 %). Висновки. Запропоновані способи реконструктивновідновних операцій при радикальному хірургічному лікуванні пацієнтів з непухлинними захворюваннями товстої кишки сприяли неускладненому перебігу процесів загоєння ілеоендоанального анастомозу, зменшенню частоти післяопераційних ускладнень, фізіологічному уповільненню транзиту вмісту по тонкій кишці, поліпшенню функцій кишкового травлення, всмоктування і анального тримання.