Експериментально-клінічне обґрунтування лікування шлунково-кишкових кровотеч з використанням ендоскопічної високочастотної зварювальної біполярної електрокоагуляції - Fomin, P. D.; Oparin, S. O.; Dyadyk, O. O.; Feleshtinsky, Ya. P.; Sorokin, B. V.; Lutsenko, D. V. (Хірургія України, 2019)
Проблема лікування шлунковокишкових кровотеч є актуальною, що зумовлено високою летальністю. Ендоскопічний гемостаз дає змогу знизити як загальну, так і післяопераційну летальність у 3 — 4 рази. Використовують такі ендоскопічні методи зупинки шлунковокишкових кровотеч: хімічний, ін’єкційний, монополярна, аргоноплазмова, лазерна коагуляції, метод кліпування. Мета роботи — експериментально та морфологічно обґрунтувати використання високочастотної зварювальної біполярної електрокоагуляції із застосуванням апарата ЕК300М1 в ендоскопічному лікуванні шлунковокишкових кровотеч і впровадити її в клінічну практику. Матеріали і методи. На 10 свинях віком 5 — 7 років з масою тіла 85 — 100 кг проведено експериментальне дослідження нового способу локального гемостазу кровоточивих судин та ерозій (патент № 124885 від 25.04.2018 р. «Спосіб лікування хворих зі шлунковокишковими кровотечами») з морфологічною верифікацією стану судини. Для високочастотної зварювальної біполярної коагуляції використовували два зонди, під’єднані до апарата ЕК300 М1 у режимі перекриття: діаметром 2,2 мм (патент № 115147 від 10.04.2017 р.) з опуклим електродом (№ 1) та 3,2 мм (модифікований) з увігнутим електродом (№ 2). Результати та обговорення. Встановлено, що для зупинки кровотечі із судин діаметром до 1 мм найефективнішим є застосування зонда № 1 з тривалістю експозиції 15 с, для судин діаметром понад 1 мм — використання зонда № 2 з тривалістю експозиції від 30 с. Висновки. Високочастотна зварювальна біполярна електрокоагуляція має переваги над іншими методами ендоскопічної зупинки кровотеч і може бути рекомендована як метод вибору для лікування шлунковокишкових кровотеч, який забезпечує стійкий та остаточний гемостаз.